Hoover Dam (Hoover-dæmningen) ligger på grænsen mellem Nevada og Arizona, USA, og er bygget i Black Canyon på Colorado River, tæt ved Las Vegas, Nevada.

Det var bygningen af dæmningen, der sammen med jernbanestationen, var med til at gøre Las Vegas til den by den er i dag.

Hoover Dam bygges
Hoover Dam bygges

Dæmningen er 221 m høj og 379 m lang. Søen, som blev dannet bag ved dæmningen, Lake Mead, er en af de største kunstige søer i verden, dækker omkring 694 km² og har en kystlinje på 885 km. Der er 17 vandkraftgeneratorer ved Hoover Dam, som producerer 2080 MW elektrisk energi, og leverer strøm til Arizona, Nevada og det sydlige Californien (sammenligning: Asnæsværket har en kapacitet på 1057 MW).

Historien
I 1928 blev projektet godkendt af kongressen og konstruktionen af dæmningen begyndte i 1931 som en del af Boulder Canyon-projektet, og blev færdiggjort i 1936.

En så stor cementkonstruktion havde aldrig været bygget før, og en del af de teknikker der blev anvendt havde aldrig været prøvet før. Sommervarmen og mangel på faciliteter nær dæmningen gjorde projektet besværligt. Alligevel blev dæmningen færdig mere end 2 år før planlagt.

Dæmningen var oprindeligt navngivet Hoover Dam efter præsident Herbert Hoover, senere blev den omdøbt til Boulder Dam, men i 1947 fik dæmningen det gamle navn tilbage.

Bygningen af dæmningen var en kæmpe udfordring der involverede tusindvis af arbejdere, de fleste på daglejer basis. Der er officielt registreret 112 dødsfald i forbindelse med konstruktionen af Hoover Dam.

Hoover Dam under konstruktion - Foto: Ukendt
Hoover Dam under konstruktion – Foto: Ukendt

I forbindelse med bygningen af dæmningen opstod arbejderbyen Boulder City, der ligger der endnu. Byen var dog ikke klar ved starten af bygningsprojektet, så mange levede i teltbyer i nærheden, f.eks. Williamsville.

I Las Vegas var det bag jernbanestationen at daglejerne slog sig ned. Et skøn siger at der var omkring 10.000 mennesker – arbejdsmænd med deres familier der kom til området.

Den store ændring
Efter den 11. September 2001 kom der fokus på den mulige terror trussel, som der kunne være mod dæmningen. Derfor blev der bygget en ny vej uden om dæmningen, til den trafik der skulle ad Route 93. Den stod færdig den 19. oktober 2010 og består af en kæmpe beton bro, hvor man som turist kan gå ud på en særlig vej – kun for at få et overblik over Hoover Dam. Broen er 460 meter høj og giver et utroligt overblik over dæmningen.

Den gamle vej over dæmningen ender nu blindt, ved en stor parkeringsplads.

Hoover Dam
Hoover Dam

Turist på dæmningen
Der er mulighed for at tage en gåtur på Hoover Dam og se det enorme byggeri. Der er masser af gratis parkeringspladser og er man ikke meget for at gå så langt, så er der også betalings-anlæg til bilen tæt på. Et godt råd – tag masser af vand med, især i sommerperioden. Der er meget varmt og solcreme er helt sikkert nødvendigt.

Sammen med broen er der også et museum, hvor man kan se hvordan man byggede broen, og man kan komme på rundvisning i turbine-hallen. Har man tid, er det klart et besøg værd.

Hoover Dam - set fra udsigtsposten ved den gamle vej - Foto: André Stæhr
Hoover Dam – set fra udsigtsposten ved den gamle vej – Foto: André Stæhr

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.