Las Vegas’ lufthavn, med det officielle navn; Harry Reid International Airport (indtil december 2021 hed lufthavnen McCarran International Airport), åbnede for almindelige passagerer i 1948. Lufthavnen er opkaldt efter senator Harry Reid, der var senator i Nevada. Lufthavnen ligger nærmest inde i byen – bag hotel Tropicana. Lander man om aften, kan man se byen meget tæt på, med al dens lys. Kaldenavnet er LAS, og den er international – således lander der direkte fly fra  mange europæiske lande i Las Vegas.

McCarran International Airport ligger meget tæt på byen - Foto: Pressefoto
McCarran International Airport ligger meget tæt på byen – Foto: Pressefoto

Harry Reid International Airport er en af de helt store lufthavne – i 2015 var der over 45 millioner passagerer igennem lufthavnen, hvilket gør den til den 26. største lufthavn i verden.

Historien
Anderson Field var navnet på den første lufthavn i Las Vegas. Den åbnede i 1920 og blev i 1925 købt af Rockwell brødrene og skiftede navn til Rockwell Field. Året efter begyndte Western Air Express af flyve passagerer til Las Vegas. Rockwell brødrene solgte lufthavnen og den nye ejer opsagde kontrakten med Western Air Express. Flyselskabet var nødt til at finde en ny lufthavn, og den lokale forretningsmand P. A. Simon havde bygget en lufthavn nordøst af Las Vegas, som Western Air Express begyndte at bruge i november 1929.

Senator Pat McCarran fik meget stor betydning for flytrafikken til Las Vegas og fik opkaldt lufthavnen efter sig - Postkort
Senator Pat McCarran fik meget stor betydning for flytrafikken til Las Vegas og fik opkaldt lufthavnen efter sig – Postkort

Selv om der kom mere trafik til Las Vegas, måtte Western Air Express skære ned i fly til Las Vegas, pga. den store depression i USA. Da økonomien igen kom på fode, købte Western Air Express lufthavnen og fik monopol på flyvning dertil. Las Vegas by forsøgte at købe lufthavnen og bygge en mere mordene terminal, men Western Air Express nægtede. Men 2. verdenskrig lavede om på det – Western Air Express blev presset til at sælge. Senator Pat McCarran hjalp med at få føderale midler til købet af lufthavnen og til bygningen af en mere moderne terminal. Han fik også etableret en flyveskole for United States Army Air Corps. For hans store indsats, blev lufthavnen opkaldt efter ham i 1941.

Den militære flyveskole lukkede i 1945, samtidig med afslutningen på 2. Verdenskrig. Militæret ville gerne beholde lufthavnen, hvis der kunne findes et andet sted til den almindelige flytrafik. George Crockett havde en lufthavn – Alamo Field – som han solgte. Alamo Field var etableret i 1942 og blev i forbindelse med salget omdøbt til McCarran d. 19. december 1948. Åbningen af den nye McCarran betød samtidigt at monopolet med flyvninger til Las Vegas blev brudt. I 1950 blev den originale McCarran lufthavn omdøbt til Nellis Air Force Base og er stadig i brug.

Er man flyspotter, er det nemt at komme meget tæt på. Man jar også mulighed for at følge med kommunikationen mellem fly og kontroltårn, via sin bilradio - Foto: André Stæhr
Er man flyspotter, er det nemt at komme meget tæt på. Man har også mulighed for at følge med i kommunikationen mellem fly og kontroltårn, via sin bilradio – Foto: André Stæhr

I de første år havde lufthavnen 35.000 passagerer. Kasino-industrien voksede og det samme gjorde lufthavnen. I 1959 var der 959.603 passagerer igennem lufthavnen, og det betød at man måtte udvide, så d. 15. marts 1963 åbnede man den nye terminal. Den nye terminal lå ud til Paradise Road og ikke ud til Las Vegas Boulevard som den gamle gjorde. Terminalen var inspireret af TWA Flight Center i New York City og lufthavnen blev omdøbt til McCarran International Airport i september 1968. I perioden 1970 til 1974 blev lufthavnen udvidet og i 1978 var der 14 flyselskaber der flyver til Las Vegas. Udvidelserne fortsætter efter den storstilede plan: McCarran 2000. Der kommer udvidet parkering, udvidet bagagemodtagelse og den første strækning af tog i lufthavnen bliver taget i brug i 1987.

I december 1990 åbner Terminal 2, der skal tage sig af den stigende internationale trafik til Las Vegas og der kommer mere parkering. Og det går godt med at få udenlandske flyselskaber til Las Vegas. Det betyder at der bl.a. er direkte fly fra Tyskland, Japan og England. I en periode har der også været direkte fly fra Danmark til Las Vegas.

Den fremsynede lufthavn
McCarran International Airport er fremsynede i deres tilgang til at få ting til at virke bedre. I 1997 var McCarran International Airport den første lufthavn til at indføre Common Use Terminal Equipment. CUTE er et system, der gør at flere flyselskaber kan bruge det samme udstyr, og dermed kan man have mere fleksibilitet. Hvert flyselskab har ikke egne gates og egne tjek-in, men bruger de ledige faciliteter – noget der er meget udbredt i dag i stort set alle lufthavne.

Der er selvfølgelig mulighed for at spille i McCarran International Airport - Foto: André Stæhr
Der er selvfølgelig mulighed for at spille i McCarran International Airport – Foto: André Stæhr

McCarran udvide deres service-strategi i 2003 med SpeedCheck, med selvbetjenings-systemer, som i dag er udbredt i næsten alle lufthavne. Her kunne man i Las Vegas allerede i 2003 tjekke ind og printe sit boardingkort, ved de opstillede maskiner. Systemet blev også installeret i Las Vegas Convention Center, så man kunne tjekke ind før man kom i lufthavnen. I dag kan det gøres via mobiltelefonen, men i 2003 var det meget smart.

I 2005 begyndte McCarran International Airport at tilbyde gratis WiFi i hele lufthavnen, hvilket gjorde det til det største gratis WiFi-netværk i en amerikansk lufthavn på det tidspunkt.

Samme år indførte lufthavnen radio-frequency identification – RFID – i kuffertmærkerne. Det betød at der var mere styr på hvor bagagen var, og sikrede at færre kufferter blev borte. McCarran var en af de første lufthavne der indførte dette i stor skala.

I maj 2011 begyndte man opførslen af et nyt kontroltårn på 107 meter, der skulle erstatte det mindre tårn fra 1983. Opførelsen blev forsinket, pga. en forkert anvendt kemisk coating mod giftig svamp. Problemet blev løst og det nye tårn åbnede den 28. august 2016.

Velkommen til McCarran International Airport - Foto: André Stæhr
Velkommen til McCarran International Airport – Foto: André Stæhr

Terminal 3 åbnede d. 27. juni 2012. Den kostede 2.4 milliarder $ at bygge og er et af de største offentlige byggerier i Nevada. Terminal 3 afløste Terminal 2, med flere gates, mere plads og et større told- og immigrations-område.

Det nye navn
Siden 2012 har der været opfordringer fra folkevalgte til at omdøbe lufthavnen på grund af tidligere handlinger og kommentarer fra den afdøde senator Pat McCarran, der er blevet betragtet som antisemitiske og racistiske. Den amerikanske senator Harry Reid fra Nevada fortalte pressen i 2012, mens han var majoritetsleder, at Pat McCarran “… var en af ​​de mest antisemitiske… en af ​​de mest anti-sorte, en af ​​de mest fordomsfulde mennesker, der nogensinde har tjente i Senatet,” og tilføjede, at det var hans mening, at Pat McCarrans navn ikke skulle stå på noget.

Efter at tidligere forsøg ikke lykkedes, var der fornyet momentum til at omdøbe lufthavnen efter mordet på George Floyd og de efterfølgende protester i USA. Den 16. februar 2021 stemte Clark County Commission enstemmigt for at omdøbe lufthavnen Harry Reid International Airport. Reid udtrykte sin påskønnelse af anerkendelsen efter afstemningen.

Lufthavnens embedsmænd forventede, at omdøbningen ville koste 4,2 millioner dollars, uden at offentlige penge gik til omkostningerne. Lufthavnen blev officielt omdøbt til Harry Reid International Airport den 14. december 2021. Reid selv deltog ikke i ceremonien for omdøbning. To uger efter lufthavnen blev omdøbt, døde Reid i en alder af 82 år. Federal Aviation Administration opdaterede sine officielle aeronautiske kort i juni 2021 for at afspejle det nye navn.[5]

Lejebil
McCarran International Airport har et særskilt område til lejebiler, som ligger lidt uden for lufthavnen. Der kører bus i pendulfart mellem lufthavnen og biludlejningen.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.